Zuurbalans van het bloed

Balans zuur vs basisch

Ontzuren ? Basisch evenwicht ? Urinezuur ?

De eerste 40 jaar van mijn leven waren dit voor mij onbekende woorden. Maar ik had al wél 5 jaar last van jichtaanvallen. De huisarts had wel eens aangegeven, dat dit kwam door een te hoog urinezuurgehalte in mijn bloed. Maar wat betekent een goede zuurbalans van het bloed voor je lichaam ?

Wanneer de concentratie urinezuur in het bloed hoog oploopt kunnen zich urinezuurkristallen vormen. Deze urinezuurkristallen slaan neer in gewrichten en andere weefsels. Dit veroorzaakt een jichtaanval: heftige ontstekingsreacties waardoor de betreffende gewrichten pijnlijk, opgezwollen stijf en rood worden.

Uit persoonlijke ervaring kan ik vertellen dat de pijn bij jicht enorm kan zijn. Een continu aanhoudende pijn waar je echt gek van kan worden. Één keer werd ik zo beroerd van de pijn dat ik moest overgeven en ik dacht een hartaanval te krijgen.

Dat was voor mij een keerpunt in mijn leven. Ik ben me gaan verdiepen in het ontstaan van jicht en hoe dit te voorkomen. Ondanks dat er meerdere oorzaken mogelijk lijken te zijn, zoals erfelijkheid, overgewicht en overbelasting lijkt de grootste aanstichter de zuurgraad van het bloed te zijn.  Hoe deze te beïnvloeden leest u in onderstaande artikelen.  

Jicht komt voor in mijn familie, dus erfelijkheid / gevoeligheid kan een rol spelen. Maar ik weet ook, dat ik zo'n beetje alles dronk en at, wat de zuurgraad in mijn lichaam verhoogde. Ik at vooral veel vlees, ook rood vlees, vis, noten, chips, kaas, sauzen en dronk veel te veel koffie, ik dronk nooit water (dat was voor kikkers en vissen). Daarnaast had ik een abonnement op het gebruik van zware pijnstillers en ontstekingsremmers en belastte ik mijn spieren erg zwaar met 5x per week atletiek en krachttraining.

Sinds een jaar drink ik bijna geen koffie meer, ben gematigd vlees gaan eten en vooral méér groente en fruit. Daarnaast drink ik groene thee en ...... jawel ...... water.  Tevens (mede dankzij Covid) minder gaan trainen.. Sindsdien zijn de jichtaanvallen sterk verminderd en hoef ik haast geen pijnstiller meer te gebruiken.

Zuurbalans van het bloed

De mate van zuurheid van het bloed wordt zuurgraad genoemd en wordt gemeten in de vorm van de pH-waarde. Hoe lager de pH, hoe zuurder iets is. Een goede zuurgraad, ofwel een zuur-base balans van het lichaam dat in evenwicht is, is één van de meest kritieke factoren voor een goede gezondheid. Tijdens de stofwisseling worden voortdurend zure eindproducten gevormd. Kleine schommelingen in de pH-waarde van het bloed en de lichaamscellen kunnen drastische veranderingen van het metabolisme in cellen tot gevolg hebben en zo storingen veroorzaken.

Al onze cellen baden in vocht dat net zoals het bloed licht basisch is (pH 7,35-7,45). De uiterste pH-waarden voor het bloed en het vocht waarbinnen nog leven mogelijk is liggen tussen 6,8 en 7,8. Te lage pH-waarden (zuur) leiden sneller tot levensbedreigende situaties dan te hoge waardes (basisch). Een verlaagde pH-waarde (meer zuur) leidt tot een verdikking van het bloed. Wanneer bloed dikker is van samenstelling dan moet het hart harder pompen om het naar de organen te leiden.

Wat is verzuring ?

Dagelijks groeit het bewustzijn over de werking van ons lichaam. Maar bij veel mensen is nog niet bekend hoe ons voedingspatroon en onze levensstijl de gezondheid op de langere termijn kan beïnvloeden.

Voeding, stress, medicijnen, overmatige spierbelasting produceren na verbranding zure afvalstoffen die uw lichaam kwijt moet om de zuurbalans van het bloed op een constant niveau te houden. Voorbeelden van zure afvalstoffen zijn urinezuren en melkzuren.

Om de zuurgraad van het lichaam in evenwicht te houden, moeten zure afvalstoffen worden afgevoerd. Dit doet het lichaam door deze af te voeren via de nieren, de longen en de huid. Daarnaast neutraliseert het lichaam zuurresten met behulp van onze lichaamseigen stof natriumbicarbonaat. Maar de hoeveelheid afvalzuren die dagelijks in het bloed vrijkomt is te groot om via de normale uitscheidingsorganen het lichaam te verlaten. Het lichaam slaat de zuurresten dan op in het lichaam. Dit veroorzaakt zure ophopingen waardoor gezondheidsrisico's ontstaan. Daarnaast kunnen belangrijke enzymactiviteiten niet plaatsvinden als het lichaam te zuur is.

Salvedo-Voeding-artrose

Beperk verzurende factoren

  • Het is raadzaam om de factoren die het lichaam sterk verzuren, zoals stress, roken, medicijnen, overmatige spierbelasting en schadelijke straling, zoveel mogelijk te vermijden of te beperken.
  • Beperk de consumptie van verzurende voeding en dranken. Hierbij moet u denken aan voedsel dat bestaat uit dierlijke eiwitten, suikers, koolzuurhoudende dranken, alcohol, koffie etc. Eet daarentegen meer basisch vormend (ontzurend) voedsel zoals groentes, aardappelen, noten, etc. (klik hier voor uitgebreide informatie over het alkaline-dieet).

Helaas is het in de huidige maatschappij niet of nauwelijks meer mogelijk om alle bovenstaande factoren te beperken of te vermijden. Een mobiele telefoon, draadloos internet, (recreatief) sporten, een gezellig feestje met wijn, bier, frisdrank en hapjes maken het leven voor veel mensen aangenaam.

alkaline dieet 2

Actief ontzuren als eerste stap naar een betere gezondheid

Door actief te ontzuren gaat u de zuur - base balans van het lichaam herstellen door gericht de opgehoopte zuurresten in het lichaam te neutraliseren, af te breken, op te lossen en af te voeren. Daarnaast biedt actief ontzuren het dagelijkse basische tegenwicht waardoor het lichaam wordt beschermd tegen verzuring en de bijhorende gezondheidsklachten. Ontzuren zorgt ervoor dat u zich fitter, energieker en gezonder voelt.

Hoe start u met ontzuren ?

Met Alka® producten kunt u verzuring tegengaan. De producten zijn speciaal ontwikkeld om te ontzuren. Alka® biedt u verschillende mogelijkheden om het ontzuren zo makkelijk mogelijk te maken en aan uw levensstijl aan te passen.

Verhoog uw basische buffer

Natriumbicarbonaat is de basische buffer die overtollige afvalzuren in het bloed moet neutraliseren. Door deze basische buffer dagelijks te verhogen kunnen veel meer afvalzuren onschadelijk worden gemaakt zodat het lichaam de zuren niet hoeft te dumpen in het lichaam. Daarnaast heeft natriumbicarbonaat een actieve ontzurende werking door reeds gevormde zuurresten in allerlei plekken in het lichaam op te lossen. Met Alka® DruppelsAlka®Tabs OriginalAlka® Tabs Magnesium en Alka®Tabs Calcium gaat u ontzuren door de bicarbonaatproductie dagelijks op veilige wijze te verhogen.

basische buffer
kruidenextracten

Drink kruidenextracten

Sinds de oudheid drinkt men al kruidenextracten om het lichaam te zuiveren. Kruiden bezitten basenvormende elementen die gebonden zuren (zure zouten) kunnen ontbinden. Ieder kruid bevat diverse elementen die specifieke zure zouten kunnen ontbinden. Voor een goede ontzuring is het belangrijk om een grote variëteit aan kruiden te gebruiken om een zo breed mogelijke ontbindende werking te hebben. Daarnaast helpt een uitgebreide  kruidenvariatie in de vorm kruidenthee erg goed om vloeibare zuren versneld uit het lichaam af te voeren. Alka® Thee is speciaal samengesteld uit 52 soorten kruiden die het lichaam helpen om dagelijks te ontzuren.

Voed het lichaam met basische voedingsstoffen

Door uw lichaam dagelijks te voeden met een grote hoeveelheid basische voedingsstoffen, beschermt u het  tegen verzuring. Basische voedingsstoffen compenseren voor de dagelijkse stroom verzurende voedingsstoffen waardoor het zuur-base evenwicht wordt gehandhaafd. Basische voedingsstoffen zitten in o.a. groenten, diverse fruitsoorten, kiemgrassen (gerstegras, tarwegras), algen (chlorella, spirulina). Daarnaast zijn extra voedingscomplexen als vezels, enzymen en probiotica  essentieel. Zij verbeteren de zuurgraad van de darmen en houden deze op peil. Goede gezondheid begint bij een goede stofwisseling via de darmen. Alka® Greens is een “superfood” dat bestaat uit een zeer uitgebreide selectie van basische en orthomoleculaire voedingsstoffen waarmee u het lichaam voedt, ontzuurt en beschermt tegen verzuring.

basische stoffen
basisch bad

Neem ontzurende en mineraliserende baden

Zure afvalstoffen worden voor een groot gedeelte afgevoerd via ons grootste orgaan, de huid. Bij een sterke verzuring worden veel  afvalzuren via de poriën naar buiten gevoerd. Dit bepaalt ook dikwijls de onprettige lichaamsgeur die verzuurde mensen kunnen hebben. Door het nemen van ontzurende (basische) baden gaat u de afvoer van zure afvalstoffen van binnen naar buiten stimuleren. Daarnaast wordt de oude verzuurde huidoppervlaktelaag gereinigd door het basische water waardoor weer nieuwe huid kan ontstaan. Verstopte poriën worden geopend zodat nieuw gevormde talg de huid beschermt. De mineralen en sporenelementen die via de huidcellen worden opgenomen voeden de huid zodat deze weer in topconditie komt. Alka® Bad is een unieke basische badzoutformule waarmee u kunt ontzuren door het nemen van ontzurende en mineraliserende baden en douches.

Vul uw belangrijke mineralenvoorraad aan

Door verzuring onttrekt het lichaam basische mineralen om te binden met zure afvalstoffen. Hierdoor kan een tekort aan de essentiële basische mineralen ontstaan. Daarbij hebben we tegenwoordig te maken met verschraling en uitputting van landbouwgronden door de intensieve landbouw. Dit leidt mede tot een serieuze vermindering van mineralen in onze voeding. Alka® Mineralen vult de belangrijke basische mineralenvoorraad in het lichaam aan en houdt deze op peil. Alka® Mineralen is belangrijk bij het ontzuren van het lichaam en beschermt het lichaam tegen verzuring.

mineralen
combi producten

Combineer producten voor optimaal resultaat

Alle Alka® producten kunnen los van elkaar gebruikt worden, maar ook met elkaar gecombineerd om zo het ontzuringsproces te versterken. Door het gebruik van meerdere Alka® producten kunt u steeds breder en intensiever ontzuren. Daarbij kunt u door te combineren de producten variëren en afwisselen waardoor ontzuren nog aangenamer wordt. Voorbeelden van product combinaties vindt u hier.

Ontzuren moet comfortabel zijn

U kunt dus ontzuren op een wijze die bij uw situatie en levensstijl past. Ontzuren kunt u als een kuur van enkele weken doen (bijvoorbeeld om de 2 maanden), maar de producten lenen zich zeer goed om dagelijks te gebruiken en zo uw lichaam gezond te houden. Meer informatie over wanneer u welk ontzurend Alka® product gebruikt, kunt u hier lezen.