Zelf bier brouwen

Starters pakketten

bier concentraat kits

kroonkurk apparaten

Zelf bier brouwen

Nadat ik enkele verschillende soorten wijn had gemaakt leek het me ook leuk om eens m'n eigen bier te brouwen. Het voordeel van bier brouwen ten opzichte van wijn maken is, dat het véél sneller klaar is !!  Dat komt, doordat wijn een trager gistingsproces heeft en veel langer moet rijpen om een lekkere smaak te ontwikkelen.

Snel en eenvoudig

Je kan het jezelf zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Met een starters-kit ben je binnen enkele uren klaar met brouwen. Dan nog een paar weken laten gisten, een korte periode op smaak laten komen (één tot enkele weken) en ..... Klaar is je eigen biertje !!

Wanneer het het bier dan ook nog eens lekker smaakt, dan is wellicht een nieuwe hobby geboren. Je wilt niet weten hoeveel brouwerijen op deze manier zijn ontstaan. Ik had mijn vader met het virus besmet en die heeft inmiddels de hele garage omgebouwd tot brouwerij haha

Samen is gezelliger !

Net als bij het drinken van een biertje, is het brouwen van bier ook gezelliger met z'n tweeën (of meer).  Dan sta je samen met een biertje in de hand in de keuken en heb je al voorpret bij het lezen van de instructie en het ontwerpen van je eigen etiketjes. Daarbij verzamel je samen ook sneller lege flesjes om later je eigen bier in te bottelen 🙂

Wat ging goed en wat kon beter ?

Het brouwen met behulp van de starters-kit ging prima. Even in de keuken wat mengen en roeren en klaar is kees. Wél goed de temperaturen hanteren die staan aangegeven. De thermometer zit niet voor niets in het pakket !

Het gisten ging ook uitstekend. Het goedje pruttelde lekker achter de bank in een vergistingsvaatje en je voelde je een beetje Ma Flodder. Gedurende de gistperiode van enkele weken verzamelden we genoeg lege bierflesjes voor de 5 Liter bier die in de maak was.

Het schoonmaken en etiketjes van de flessen afweken vonden we wel een vermoeiend karweitje. We hadden alle flesjes in bad gegooid en hadden niet het geduld tot de etiketjes er vanzelf van af weekten. Een hoop gepeuter was het gevolg. We zaten dan ook op onze knieën voor het bad te staren naar alle flesjes terwijl we ze één voor één schoonmaakten met het meegeleverde reinigingsmiddel. Tip:  flesjes leegdrinken en schoonmaken niet op dezelfde dag uitvoeren.

Het bottelen was wél weer een feest. We hadden onze eigen kroonkurken gekocht en met een handig kroonkurkapparaatje werden de gevulde flesjes keurig voorzien van een dopje.  Daarna onze eigen etiketten er op geplakt en het feest was compleet. Trots als een pauw !!!

Inhoud van een standaard starterskit:

  • mout
  • hop
  • gist
  • vergistingsemmer
  • waterslot
  • aftapkraan
  • thermometer
  • reinigingsmiddel
  • instructie

Waar koop je alle benodigdheden ?

Bij Brouwland hebben ze alle benodigdheden om bier te brouwen. Starter-kits, bottel-apparatuur, brouwketels en emmers, kroonkurken, ingrediënten etc. etc. etc.  Een snoepwinkel voor de bierliefhebber !

brouwketel thuismodel

brouwketel professioneel

hevels en toebehoren

Deel deze blog: