Zoek je een goede kettingzaag, houtklover of houtversnipperaar ?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een goede kettingzaag ?

De werklocatie, houtsoort, afmetingen van het hout, frequentie van gebruik en jouw budget, bepalen wat voor jou een goede kettingzaag is. Daarnaast stel je waarschijnlijk ook eisen ten aanzien van veiligheid. Dat beperkt zich niet alleen tot de machine zelf, maar vaak zijn er ook Persoonlijke Beschermingsmiddelen benodigd bij het veilig werken met dergelijke apparaten.

Veilig werken bij het zagen van brandhout.

Boomstammen kunnen erg zwaar zijn, zagen zijn scherp en draaien vaak snel, kloofmachines maken vaak gebruik van hoge druk en veel machines maken veel lawaai. Daarnaast worden machines vaak elektrisch of met brandstofmotor aangedreven. Gevaren waar je dus mee te maken kan krijgen zijn o.a.: beknelling, kneuzing, snijwonden, gehoorbeschadiging, oogletsel en brandwonden. Selecteer onderstaande producten om direct jouw Persoonlijke Bescherming Middelen te bestellen.

Kettingzagen met een benzinemotor

Bij het omzagen van bomen wordt vaak gebruik gemaakt van een kettingzaag met brandstofmotor omdat je niet overal over een stroomaansluiting beschikt. Dit type kettingzaag is vaak ook krachtiger dan een elektrisch aangedreven zaag en je hebt meer bewegingsvrijheid omdat het snoer niet in de weg zit. De benzine aangedreven zagen maken doorgaans wel meer lawaai en ze worden sneller warm. Let er goed op, dat je de motor op zijn tijd even laat afkoelen. Ook de smering is erg belangrijk. Niet alleen van de ketting maar ook van de motor zelf. Sommige motoren gebruiken een brandstofmengsel van benzine en olie (mengsmering) en andere hebben daarvoor een gescheiden oliereservoir.

Voordelen ten opzichte van een elektrisch aangedreven kettingzaag:

  • Hoge snijcapaciteit
  • Meestal uitgerust met een lang zwaard
  • Mobiel gebruik
  • Kan gebruikt worden in de regen

Nadelen:

  • Duurder
  • Zwaarder
  • Uitlaatgasverontreiniging
  • Meer onderhoud benodigd

Elektrisch aangedreven kettingzagen

Elektrisch aangedreven kettingzagen zijn uitermate geschikt om achter het huis bomen om te zagen of om stammen af te korten tot handzame stukken. Ze maken minder lawaai dan de benzine-broers maar ook hierbij is gehoorbescherming noodzakelijk. Ze zijn vaak lichter in gewicht en je kan er lekker lang mee zagen zolang je over een stroomaansluiting beschikt en je hoeft dus nooit te wachten tot de motor is afgekoeld of om benzine bij te tanken. Let er wel op, dat het zaagblad goed gesmeerd blijft door de tank met kettingolie altijd gevuld te houden. Dus af en toe stoppen om de boel schoon te maken en de smering te controleren kan geen kwaad. Haal dan wél altijd even de stroom er af voor de zekerheid.

Voordelen:

  • Vaak goedkoper
  • Milieuvriendelijker
  • Verminderd gewicht
  • Minder volume
  • Minder onderhoud nodig

Nadelen:

  • Lagere productie
  • Niet-mobiel gebruik
  • Niet van toepassing in vochtige weersomstandigheden
  • Storende kabel aanwezig

10 aankoopcriteria waar je op moet letten bij de aanschaf van een kettingzaag

Het vinden van een geschikte kettingzaag is niet altijd gemakkelijk. De keuze is immers zeer groot. We leggen hieronder tien factoren uit die een rol kunnen spelen bij de aankoop van een goede goedkope kettingzaag ?

1. De kettingsnelheid.

De fabrikanten specificeren meestal de kettingsnelheid in meters per seconde of in meters per minuut. Een hogere kettingsnelheid betekent dat u sneller kunt zagen met de kettingzaag. Sommige modellen bieden een kettingsnelheid van 20 meter per seconde. Op veel kettingzagen ligt de snelheid tussen 12 en 16 meter per seconde. Andere zagen bereiken slechts een snelheid van minder dan 10 meter per second

2. Het vermogen.

Het vermogen wordt gemeten in watt of kilowatt. Welk vermogen voor u voldoende is, hangt af van de toepassing. Als u de cirkelzaag nodig heeft voor boswerkzaamheden of voor werkzaamheden op grotere percelen, is een kettingzaag met een vermogen tussen 1.500 en 2.500 watt aan te bevelen. Als u de zaag gebruikt voor kleinere percelen is een kettingzaag met een iets lager vermogen van bijvoorbeeld 1.400 watt voldoende.

3. Het geluidsvolume.

Veel modellen hebben een geluidsniveau van meer dan 100 decibel. Het is daarom het beste om gehoorbescherming te dragen bij het gebruik van een kettingzaag. Bovendien is het vanwege het hoge geluidsniveau niet toegestaan om kettingzagen te gebruiken tijdens rustperiodes of op rustdagen.

4. Het gewicht.

Overmatig gewicht kan de handling aanzienlijk beperken. Het is daarom raadzaam om bij de aankoop van een kettingzaag het gewicht te controleren. Merk op dat veel fabrikanten het gewicht opgeven zonder de ketting, het zaagblad, de olie en/of de brandstof.

5. De zwaardlengte.

De zwaardlengte wordt ook wel de staaflengte genoemd. Het geeft de maximale diameter van de tak aan die met de zaag kan worden gezaagd. Een kettingzaag met een zaagbladlengte van 35 centimeter of meer wordt aanbevolen. Als u grotere bomen met de kettingzaag wilt omhakken, moet de lengte van het blad ongeveer 40 tot 50 centimeter bedragen.

6. De kettingrem.

Een kettingrem is een belangrijk veiligheidsmechanisme. Het zorgt ervoor dat de ketting direct na het uitschakelen stopt. De ketting loopt dus niet achter de kettingrem aan. Dit mechanisme helpt om ongelukken te voorkomen.

7. Kettingspanning.

Van tijd tot tijd is het nodig om de ketting opnieuw te spannen. Dit is belangrijk, want als de ketting niet goed gespannen is, is de kans op ongelukken groter. Bovendien kan de ketting sneller slijten als deze te strak of te los is. In de meeste gevallen kan de ketting gemakkelijk worden aangespannen. Bij veel modellen is het mogelijk om zonder gereedschap kettingen te spannen en te verwisselen.

8. De olietank.

Elke kettingzaag is uitgerust met een olietank. Hoe groter de olietank, hoe zwaarder de kettingzaag. Het prettige hiervan is dat een grotere tank betekent dat er niet zo vaak getankt hoeft te worden. Controleer voor de aankoop ook of de zaag is uitgerust met een inspectieraam voor de olietank. Dit maakt het gemakkelijk om de hoeveelheid in de olietank te controleren.

9. Inhoud brandstoftank.

Als u een benzinekettingzaag wilt kopen, moet u letten op de capaciteit van de brandstoftank. Net als bij de olietank betekent een grotere tank een hoger gewicht en minder vaak tanken.

10. De katalysator.

Als u op zoek bent naar een benzinekettingzaag, is de katalysator een andere belangrijke factor. Het filtert de vervuilende stoffen uit de uitlaatgassen en zorgt zo voor een lagere uitlaatgasbelasting.

vrouw met kettingzaag-2

12 tips voor het gebruik van een kettingzaag

Naast de veiligheidsuitrusting zijn er nog vele andere aspecten die u bij het gebruik van een kettingzaag niet mag negeren. Daaronder zijn..:

  1. Wees geconcentreerd en voorzichtig tijdens uw werk met een kettingzaag.
  2. Het is belangrijk dat er geen kleding, haar of andere voorwerpen in de kettingzaag kunnen blijven steken.
  3. De kettingzaag niet boven schouderhoogte dragen en de zaag niet boven het hoofd houden.
  4. Spreid je benen en beweeg je voeten een beetje zodat je stevig en stevig staat.
  5. Voor een beter evenwicht is het een goed idee om de kettingzaag dicht bij uw lichaam te houden.
  6. Houd de kettingzaag met beide handen op de betreffende handgrepen en sluit de handgrepen met duim en vingers.
  7. U moet de handgrepen goed kunnen vasthouden. Controleer daarom, voordat u met de kettingzaag gaat werken, of de handgrepen vuil en/of vettig zijn. Als dat zo is, moet je ze schoonmaken.
  8. Als u wilt voorkomen dat de kettingzaag terugslaat, moet u niet met de punt van het blad in het werkstuk snijden.
  9. Normaal gesproken is het niet nodig om de kettingzaag in het werkstuk te drukken.
  10. Veel kettingzagen hebben een klauwstop, die u indien mogelijk altijd moet gebruiken.
  11. Zorg ervoor dat de olietank niet leeg is. De ketting moet altijd goed geolied zijn. Anders kan het snel opwarmen en verslijten.
  12. Het is niet aan te raden de kettingzaag op een ladder te gebruiken.

Afkortzagen / wipzagen

Om brandhout / haardhout op maat te zagen, zijn er ook nog alternatieven voor de kettingzaag. Een goede machine voor het afkorten van stammen is de zogeheten "Wipzaag". Dit is een staande (verrijdbare) cirkelzaag waarbij je met een beveiligd kantelmechanisme de stam eenvoudig in stukken kan zagen. Ook hierbij kan je kiezen uit lichte en zware uitvoeringen. Bepaal je keuze aan de hand van de stammen die je er mee wilt zagen. Let ook op de benodigde stroomaansluiting. De zwaardere machines hebben vaak een 400 Volt aansluiting nodig (krachtstroom). Wanneer je echt weinig te zagen hebt, dan kan je natuurlijk ook altijd nog de handzaag gebruiken.

model met handzaag
wipzaag

Waar kan je een goede goedkope kettingzaag, wipzaag of houtklover kopen ?

Professionals hebben in de loop der jaren vaak een voorkeur voor een merk en type en koesteren hun zaag als hun kind. Voor de meeste hobby-zagers is het belangrijk, dat je voor jezelf afweegt hoe vaak en hoe lang je er mee zal zagen. Rekening houdend met de lokatie (benzine of elektrisch) en hoeveel tijd je wilt besteden aan onderhoud. Een benzinezaag vraagt gewoon wat meer zorg dan een elektrische variant. Hoe dik zijn de bomen of boomstammen ? Met een zaagblad van 30 cm kom je een heel eind maar wil je dikkere stammen doorzagen ? Let dan goed op de zaagbladlengte EN.... het vermogen van de zaag. Hoe meer vermogen, hoe makkelijker je door de boom zaagt. Liever wat teveel vermogen dan een rokende machine en een berg frustratie. Een kettingzaag kun je kopen in winkels die zich richten op tuingereedschap of in een bouwmarkt. Meestal is in deze winkels het aanbod vrij beperkt. Een mogelijkheid is om een kettingzaag of wipzaag online te bestellen. Een platform waar veel kettingzagen worden aangeboden is BOL.COM. Het voordeel van BOL.COM is dat veel gebruikers een beoordeling achterlaten, waardoor je direct ziet wat de kwaliteit van de zaag is. Bovendien kun je door het grote aanbod de verschillende zagen in prijs- en kwaliteit met elkaar vergelijken. Op deze manier vinden veel mensen hun ideale zaag.

Houtklovers / houtklievers / houtsplijters

Ben je van plan om een houtklover te kopen, dan zijn er enkele factoren waar je bij de aankoop hiervan op moet letten. Onderstaand lichten we enkele aandachtspunten aan je toe.

Gewicht

Kies je voor een zware hoofdklover die stevig op de ondergrond staat of kies je voor een wat lichtere variant die als voordeel heeft dat deze makkelijk te verplaatsen is? Houtklovers heb je in allerlei soorten en maten.

Drukkracht

We raden je aan om ook naar de drukkracht van de houtklover te kijken als je kiest voor een aangedreven houtklover. De drukkracht wordt aangeduid in tonnage. Hoe hoger de drukkracht hoe grotere stammen hout gekloofd kunnen worden. Met een drukkracht tot 8 ton kun je ongeveer hout splitten met een doorsnede van 40 centimeter. Een houtklover met een drukkracht van 12 & 14 ton is geschikt voor een doorsnede van 55 centimeter.

Voltage

Kies je voor een elektrische houtklover, dan is het goed om te weten dat houtklovers tot en met 8 ton, functioneren op 230 volt. Voor zwaardere kloofmachines is meestal krachtstroom benodigd. Niet iedereen heeft thuis de mogelijkheid om een houtklover aan te sluiten om krachtstroom. Dit is dus een aandachtspunt om rekening mee te houden.

Handmatig, elektrisch of op brandstof?

Kies je voor een aangedreven houtklover dan kun je kiezen voor een elektrische houtklover die je aansluit op net- of krachtstroom of je kunt kiezen uit een houtklover die functioneert op brandstof (benzine of diesel). Meestal zijn de houtklovers op brandstof geschikt voor het zwaardere werk en kun je er in kortere tijd meer hout kloven, dan een houtklover op elektriciteit. Het nadeel is wel dat je hiervoor brandstof nodig hebt. Tevens maakt een houtklover op benzine of diesel meer geluid dan een elektrische houtklover. Er zijn ook handmatige houtklovers waarmee je prima stammen hout kunt kloven. Deze houtklovers zijn geschikt voor zowel ‘normale’ blokkenhout als aanmaakhout. Een voorbeeld van een dergelijke handmatige houtklover is de Forest Master Smart Splitter FMSS Houtsplijter die we zo meteen aan je toelichten. Het handmatig hout kloven kost misschien iets meer inspanning. Het voordeel is dat het je geen elektriciteit en brandstof kost. Bovendien heb je weinig last van het geluid.

houtsplijter

Forest Master Smart Splitter FMSS Houtsplijter

Handmatig aangedreven houtsplijter met hoge splijtkracht en extra kloofwig. De splijter kan snel op een boomstronk of houtblok worden gemonteerd en is direct klaar voor gebruik. De houtsplijter werkt zuiver mechanisch via een valgewicht en is daardoor overal inzetbaar. Het houten blok wordt onder de bijl geklemd, het valgewicht wordt omhoog getrokken en vervolgens losgelaten. Daardoor splijt de snijrand het houtblok. Het valgewicht kan ook met kracht naar beneden worden geworpen wat de splijtkracht nog eens sterk vergroot. De Smart Splitter vermindert aanzienlijk de belasting van schouder en rug in vergelijking met het gebruik van een bijl. Tegelijkertijd neemt het risico op ongevallen af. Een veilige en effectieve manier om hout te splijten of klein te hakken. Via de extra kloofwig kan het hout tegelijkertijd van boven en beneden worden gespleten of je gebruikt deze met een hamer om kleinere houtjes te maken. Maximale lengte van het hout: 550 mm of 450 mm met extra wig. Valgewicht: ca. 3,5 kg. Maximale diameter van het hout: onbeperkt – afhankelijk van de grootte van het basisblok.

model met bijl
forest master

Wat kost een houtklover / houtsplijter ?

De prijs van een houtklover varieert uit enkele tientjes tot enkele duizenden euro’s. Het grote prijsverschil zit in de kwaliteit en type houtklover. Professionele aftakas houtklovers zijn een stuk duurder dan elektrische houtklovers of handmatige houtklovers. De gemiddelde prijs van een houtklover ligt tussen de 80 en 500 euro.

Waar kun je een houtklover kopen ?

Een houtklover kun je kopen in winkels die zich richten op tuingereedschap of in een bouwmarkt. Meestal is in deze winkels het aanbod vrij beperkt. Een mogelijkheid is om een houtklover online te bestellen. Een platform waar veel houtklovers worden aangeboden is bol.com Het voordeel van bol.com is dat veel gebruikers een beoordeling achterlaten, waardoor je direct ziet wat de kwaliteit van de houtklover is. Bovendien kun je door het grote aanbod de verschillende houtklovers in prijs- en kwaliteit met elkaar vergelijken. Op deze manier vinden veel mensen de ideale houtklover.