Dakafwerking met EPDM-rubber
Afgelopen jaar heb ik mijn eigen fitnesskamer gebouwd. De ruimte die ik eerst gebruikte was net even te klein en vooral ook te laag. Wanneer je op de cross-trainer stond raakte je met je hoofd bijna het plafond en staande oefeningen met het gewicht boven je hoofd uitstoten was er al helemaal niet bij. De nieuwe fitnesskamer is opgebouwd uit zware houten Douglas palen en rondom afgewerkt met Zweeds rabat. Over het dak heb ik lang nagedacht en veel informatie ingewonnen. Aangezien het een lessenaardak is met een relatief kleine hellingshoek (ca. 5 graden), vallen er al verscheidene dakbedekkingen af. Voor mij was de beste keuze uiteindelijk een dakafwerking met EPDM-rubber.
Eenvoudig aan te brengen
Daarnaast vond ik het belangrijk, dat de dakbedekking lang mee zou gaan en eenvoudig was aan te brengen. EPDM is, naast mechanische bevestiging of een verankering met ballast, volledig verkleefbaar. Er komt bij de plaatsing nooit vuur aan te pas. De keuze viel daardoor voor mij op een EPDM-rubber dakbedekking. Ik had een dakbeschot gemaakt van underlayment platen en afhankelijk van de toepassing en eventuele isolatie van de ruimte, had ik er voor gekozen om het EPDM-rubber direct op het dakbeschot te lijmen. In mijn situatie was dat goed te doen door één persoon maar met z'n tweeën is wel makkelijker. Na wat zoekwerk op internet kwam ik uit bij het bedrijf "Budgetdak.nl".
Wat maakt EPDM als dakbedekking zo duurzaam ?
EPDM is de meest duurzame dakbedekking voor platte en licht hellende daken die er bestaat. EPDM is een kunstmatige rubber die vooral uitblinkt op vlak van UV-bestendigheid. Het is een inert (dood) materiaal dat niet meer evolueert en dus altijd zijn basiseigenschappen blijft behouden.
Zoals EPDM uit de fabriek rolt, zo blijft het altijd op uw dak liggen. Ook als het er al vijftig jaar ligt, dan nog behoudt dit materiaal zijn uitzonderlijke flexibiliteit en soepelheid. Zo heeft EPDM een rekbaarheid van maar liefst 400%. Deze soepelheid vermijdt dat het materiaal scheurt of barst door temperatuurverschillen en inwerkende zonnestralen.
Meten en bestellen
Op de website van "Budgetdak.nl" kan je eenvoudig de dakvorm selecteren en de afmetingen ingeven. De benodigde hoeveelheid EPDM -rubber én de benodigde hoeveelheid lijm worden automatisch uitgerekend. Mijn dakvorm betrof een L-vorm met een totaal oppervlak van ca. 40 m2. Toch best spannend om zoiets zelf in te voeren in zo'n online systeem want het gaat toch wel om een behoorlijk bedrag.
De bestelling werd keurig bevestigd en de levertijd viel me reuze mee. Het EPDM kon worden bezorgd maar ik wilde het graag zelf ophalen om toch het gevoel te hebben dat ik het nog even kon controleren en tevens even een kijkje kon nemen bij het bedrijf en wat ze zoal nog meer verkochten aan dakbedekking middelen.
Bij het afhalen van de bestelde materialen werd ik keurig geholpen door een behulpzame jonge dame die wist waar ze over sprak. De middelen lagen keurig bij elkaar op een pallet en waren snel ingeladen in de auto. Naast het rubber kreeg ik voldoende lijm mee en daarbij een duidelijke uitleg over de twee verschillende soorten lijm en hoe deze aan te brengen.
Aanbrengen van het EPDM-rubber
Thuis aangekomen was het nog wel even een klus om de rol EPDM-rubber op het dak te krijgen vanwege het gewicht. In mijn geval was dat eigenlijk een klus voor 2 personen maar ja... beetje eigenwijs, grote sterke kerel en niet afhankelijk willen zijn van anderen, lukte het ook in m'n eentje 🙂 Op de ingepakte rol EPDM-rubber stond heel duidelijk aangegeven waar je deze op het dak moest neerleggen en in welke richting je hem moest uitrollen. Dat was een goede hulp want het klopte in één keer !! Super.
De maat klopte ook perfect. Ik had bij het opmeten voldoende overmaat berekend (zoals ook op de site werd aangegeven). Daarna eerst even goed nádenken waar je begint met lijmen want met zo'n L-vorm en de bestaande situatie, kan dat anders voor moeilijkheden zorgen. Alles in één keer insmeren met lijm gaat ook niet. Je doet dit in delen, maar dat wordt goed uitgelegd in de instructie. Uiteindelijk gebruik je voor de buitenste randen (ca. 20 cm) een contactlijm. Hierbij smeer je zowel het EPDM-rubber als de ondergrond in met contactlijm, even laten drogen (tijd is afhankelijk van de temperatuur) en dan in één keer op de goede plek aanbrengen en aandrukken. Daarna zit t zo vast als een huis.
Ik ben zeer tevreden over de levering en service van "Budgetdak.nl" en kan ieder aanbevelen om daar dakbedekking aan te schaffen.
Deel deze blog :