Beeldhouwen met speksteen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
hand-4

Beeldhouwen met speksteen

Vind jij het ook zo moeilijk om een origineel cadeau te bedenken voor je vader of moeder ? En vind je het leuk om eens wat samen met hen te doen i.p.v. het drinken van een bakje koffie of thee ?  Boek dan bijvoorbeeld eens een cursus beeldhouwen. Zo heb ik jaren geleden mijn vader een cursus beeldhouwen gegeven, waar ik samen met hem naar toe ben gegaan. Het betrof een cursus beeldhouwen met speksteen.

Zoals de naam doet vermoeden

Aangekomen bij de cursuslocatie werden we hartelijk ontvangen en kregen we een bakje koffie terwijl we wachtten op de andere deelnemers. Toen het gezelschap compleet was kregen we uitleg over de materialen, gereedschappen en de mogelijkheden die redelijkerwijs haalbaar waren binnen het tijdbestek van de dag.

Ik had bij beeldhouwen met speksteen verwacht met een hamer en beitel los te gaan op een groot stuk steen. Dat behoort wel tot de mogelijkheden maar in ons geval gingen we speksteen te lijf met raspen, vijlen en schuurpapier.

Zachte steen

Speksteen is een erg zachte steensoort en is verkrijgbaar in vele verschillende soorten, maten, kleuren en hardheden. De stenen worden in verschillende werelddelen gewonnen en elk met hun eigen specifieke eigenschappen. Wanneer je een erg zachte soort hebt, dan kan je daar al krassen in maken met je nagels. De gereedschappen die we daar bij gebruikten waren raspen en vijlen en daarmee kan je in redelijk kort tijdbestek een leuke vorm geven aan jouw steen.

Welke steen kies je ?

We mochten allemaal een steen uitkiezen om die dag mee te gaan werken. Tja, wat kies je dan ?  Daar begint het creatieve proces. Wanneer de stenen droog zijn, kan je soms moeilijk de kleur zien. Door hem even nat te maken, komt de kleur al wat meer in beeld. Daarna bekijk je de vormen van de stenen en probeer je iets in de vorm van de steen te zien. Het mooist is, wanneer je de vorm van de steen kan gebruiken in het uiteindelijke beeld wat je wilt maken.

Persoonlijke touch

Terwijl we allemaal druk aan het raspen waren om onze stenen te bewerken zag je ook dat ieder dat op zijn eigen manier deed en elk beeldje een unieke vorm kreeg. Persoonlijk vind ik het mooi, wanneer de ruwheid van de steen deels zichtbaar blijft, terwijl je een ander deel van de steen vormt naar jouw hand. Het is een natuurproduct van soms wel miljoenen jaren oud. Toch wel bijzonder om daar jouw rasp in te zetten en de steen een nieuwe vorm te geven.

Schuren en polijsten

Nadat je de uiteindelijke grove vorm hebt bereikt zoals je in gedachten had, ga je met een vijl de diepste krassen wegvijlen, die je daarvoor had gemaakt met de rasp. Wanneer je de diepste krassen hebt weg gevijld, stap je over op schuurpapier om de vijlsporen te verwijderen. Hierbij begin je met grof schuurpapier en eindig je tenslotte met héél fijn waterproof schuurpapier. Tussendoor veel spoelen met water, zodat de stofdeeltjes geen nieuwe krassen veroorzaken. Dit polijsten vraagt wel wat geduld, maar als je goed doet, is het resultaat er ook naar.

In de bijenwax

Wanneer je tevreden bent over het resultaat, kan je het gepolijste deel van de steen inwrijven met wax. Voordat je dit doet, dien je de steen met een föhn te verwarmen, zodat de wax beter wordt opgenomen in de steen. Je kan dit proces een paar keer herhalen tot alle gepolijste delen zijn voorzien van een mooie wax-laag. Hierdoor behoud de steen op die plaatsen zijn mooie glimmende uiterlijk en zijn de kleuren goed zichtbaar.

Pas op, dat je geen wax aanbrengt op de ongepolijste delen van de steen, want dat krijg je er niet meer vanaf. Daardoor gaat het effect van het natuurlijke uiterlijk en het gepolijste deel een beetje verloren. Voorzichtig smeren dus met de wax !

Weer een nieuwe hobby er bij

Dit cadeau voor mijn vader heeft er toe geleid, dat ik vaker stenen ben gaan bewerken. Ik vond een adres waar diverse soorten spekstenen en andere soorten stenen werden verkocht en heb van alles in mijn auto geladen. Verschillende soorten, zoals o.a. wit chinees speksteen, donderrood Indiaas speksteen, Serpentijn uit Afrika, Albast, Belgisch marmer etc.  Het voelde als een kind in een snoepwinkel.

Van deze stenen heb ik diverse beelden gemaakt. De hand van het vrijheidsbeeld, een uil (cadeau voor jubileum van een collega), een caravan (als dank voor het mogen lenen van de caravan van mijn ouders), een hart met daarop 2 gouden ringen (voor het 50 jarig huwelijksjubileum van mijn ouders) en nog veel meer. Bij voorkeur is dit een hobby die je in de tuin beoefent, omdat er wel heel veel stof bij vrijkomt (talkpoeder). Je krijgt er dus ook heerlijk zachte handen van haha.

Wellicht ga ik deze hobby nog verder professionaliseren maar voorlopig blijft het beeldhouwen met speksteen nog gewoon een leuke hobby.

Deze set kan gebruikt worden om te beginnen met het bewerken van kleine stukken speksteen van het groffe werk tot aan de afwerking.

Het bevat:

  • 1 x 5 KGspeksteen in div. kleuren
  • 1 x rasp van 15 cm
  • 8 x eenvoudige beeldhouwraspjes
  • 1 x afwerkingsset voor speksteen met
  • 3 x vel waterproof schuurpapier (K120, K400 en K1200) olie en was.

 

Klik op de afbeelding en je komt op de site van de beeldhouw winkel.

hart-1
hart-2
hart-3